sporttherapie

Binnen de Sporttherapie worden uiteenlopende sportgerelateerde klachten en blessures behandeld aan het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij wordt gewerkt in de keten van de wervelkolom en de aangedane arm of been.

De Sporttherapeut maakt onderscheid tussen specifieke, medische sportblessures en aspecifieke (overbelastings) klachten en bepaalt hierbij de grenzen van zijn vakgebied. De invloed van zowel de belemmerende als de helende invloed van het zenuwstelsel op het herstel van blessures speelt een belangrijke rol binnen het werk van de Sporttherapeut.

Centraal staat de sporter met zijn fysieke klachten in combinatie met de invloed van mentaal/emotionele factoren op de ontwikkeling hiervan. Dit alles wordt meegenomen bij de intake en de adviezen naar herstelbevordering.

De Sporttherapeut schept ideale voorwaarden ter bevordering van de intrinsieke, fysiologische herstelmechanismen van het lichaam zelf, waarbij ontspanning, mobiliteit, stabiliteit, doorbloedingsverbetering en ‘handig beweeggedrag’ van de cliënt en zijn belangrijkste weefselstructuren (huid, bindweefsel, fascie, spieren en gewrichten) op de voorgrond staat.

De keuze van de behandelvormen, de behandelintensiteit en de behandelduur worden afgestemd op de individuele, specifieke situatie van de cliënt.

Een blessure kan effectief worden behandeld met behulp van diverse technieken zoals:

– bindweefselmassage
– mobilisaties gewrichten en van de wervelkolom
– oefentherapie
– sportmassage

Segmenten

De ruggenmergzenuwen ontspringen in een
bepaalde ruggenwervel en sturen andere, daarbij behorende, structuren in het lichaam aan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat wanneer je pijn hebt aan je elleboog, dit ontstaan is in de bijbehorende ruggenwervel. Dit noemen we ook wel het ketenprobleem.